Autoepurarea cursurilor de apa
Prin autoepurare se intelege ansamblul proceselor autonome de natura fiizico-chimca si biologica care redau unei ape impurificate cu materii de orice fel (organice, minerale toxice, etc.) puritatea initiala. Prin autoepurare se completeaza, de cele mai multe ori, procesul de epurare a apelor uzate. Din fenomenele care intervin indeosebi in timpul autoepurarii cursurilor de apa se mentioneaza: dilutia, amestecul si mineralizarea.
Autoepurarea cursurilor de apa se realizeaza in mod natural, nefiind folosite in acest scop instalatii sau constructii speciale. Astfel, spre exemplu, oxigenul necesar proceselor aerobe este luat din apa emisarului, in timp ce in instalatiile de epurare biologica, el este furnizat artificial.
Dilutia - este reprezentata de raportul dintre debitul emisarului si debitul apelor uzate
Amestecul - se realizeaza dupa un anumit timp, respectiv la o distanta mai mare sau mai mica, in aval de sectiunea de evacuare a apelor uzate. Amestecul se datoreste in mare parte turbulentei apei , realizandu-se complet, pe distante, cu atat mai scurte cu cat gradul de dilutie este mai mic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu