Fermentarea namolurilor
Inainte de fermentare, uneori pentru a micsora
volumul de namol, respectiv volumul bazinului de fermentare a namolului, se
procedeaza la ingrosarea namolului in asa numitele ingrosatoare sau
concentratoare de namol. Pentru depasirea perioadei de fermentare acida a
namolului, in care reducerea materiilor organice si productia de gaz sunt
nesemnificative, se poate interveni numai prin metode artificiale. Dupa
amorsarea fermentarii, viteza de fermentare sau a descompunerii anaerobe este
mai putin bine precizata in comparatie cu cea a descompunerii aerobe a
matriilor organice. Tratarea namolului in aceste conditii se numeste inocularea
sau insamantarea namolului. Tinand seama de temperatura de fermentare a
namolului, se deosebesc trei zone de fermentare: a temperaturilor inalte (50-60˚C),
a temperaturilor moderate (30-35˚C) si a temperaturilor joase (sub15˚C). Fermentarea
namolurilor in statiile de epurare se realizeaza intotdeauna in zona
temperaturilor moderate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu